Klockmaster | Stockholm

Fältöversten: 08 - 661 61 92

Varukorgen är tom

 

Så hyllar Grand Seiko sin första ”Grammar of Design”-klocka

Hands-on med Grand Seiko Heritage Collection 44GS 55th Anniversary Limited Edition, SBGY009.

I början av 60-talet slog seikodesignern Taro Tanako fast de fyra grundsatser som tillsammans utgör designfilosofin Grammar of Design. 1967 lanserades den första klockan tagit fram i enlighet med de nya tankarna: Grand Seiko 4420-9000. Med sin unika Så kallade 44GS-boett och spegelblanka ytor, var det något helt nytt och distinkt Grand Seiko.

För att hylla 55-årsjubileumet av den första Grammar of Designklockan släpper Grand Seiko nu Grand Seiko Heritage Collection 44GS 55th Anniversary Limited Edition, med referens SBGY009.

Tavlan är djupt mörkblå, med ett sorts diskret radiellt mönster som Grand Seiko kallar solstrålsmönster. På sant Grand Seikovis är mönstret det i stort sett osynligt ända tills solen eller någon annan skarp ljuskälla träffar dess yta. Då svarar den omedelbart och gnistrar i klaraste djupblå. En av de snyggaste blå nyanserna som jag sett från Grand Seiko.

På grund av boettformen sitter den 40 millimeter breda klockan riktigt skönt. Med en höjd på endast 10,5 millimeter glider den lätt in under manschetten. För att göra klockan så tunn som möjligt har Grand Seiko valt att använda sitt tunnaste verk, det manuella Spring Driveverket 9R31, med tre dygns gångreserv och gångreservsindikatorn föredömligt placerad på baksidan.  Och vilken baksida! En enda linjärt borstad brygga täcker hela verket. När bryggan lyfts på låser den alla axlar på samma gång, vilket ställer extremt högra krav på precision, både hos verket och urmakaren som monterar det eller servar verket i framtiden. Även baksidan går i blått, med blånerade skruvar, visare och blå text.

Klockan kommer på ett blått band i lackat krokodilskinn som matchar tavlan väl. Precis som tavlan antar bandet en mer diskret ton inomhus och i molnigt väder, men visar upp all sin blåblanka skönhet när solen tittar fram.

Som vanligt med Grand Seiko är det de små sakerna som gör det. Den diskreta tavlan som skiftar från djupt jämnblå till en sprakande struktur när solens strålar träffar den. Minut- och sekundvisarnas knappt märkbara böjning mot tavlan för att underlätta exakt avläsning av tiden. Grand Seiko i sitt esse.

Grand Seiko Heritage Collection 44GS 55th Anniversary Limited Edition bärs givetvis bra till kostym, klockan är som gjord för en salaryman i Tokyo eller Osaka, men den välavvägda storleken och boettformen gör att den fungerar lika bra till jeans. Vem är först att våga sätta den på ett vintage tropic?

Specifikationer:
Grand Seiko Heritage Collection 44GS 55th Anniversary Limited Edition

 • Referens: SBGY009
 • Boett: 44GS i rostfritt stål 
 • Mått: 40 x 46,2 x 10,5 millimeter 
 • Baklock: Skruvat, med safirglas 
 • Band: Blått krokodilläder 
 • Bandbredd: 19 millimeter vid infästningen mot boetten 
 • Verk: Kaliber 9R31, manuellt Spring Drive med 30 juveler 
 • Gångreserv: 72 timmar, indikator på baksidan Noggrannhet: ±15 sekunder per månad, ±1 sekund per dygn
 • Vattenresistens: 10 bar

Fakta: ”Grammar of Design”

I början av 60-talet slog seikodesignern Taro Tanako fast de fyra grundsatser som tillsammans utgör designfilosofin Grammar of Design. Dessa, i kombination med högre kvalitet inom tillverkningen, gjorde att Seiko på allvar kunde ta upp kampen med de schweiziska tillverkarna.

 • Alla ytor och vinklar på boett, tavla, visare och index måste vara platta geometriskt perfekta för att reflektera ljuset på bästa sätt.
 • Glasringarna ska utgöras av en tvådimensionellt facetterad cirkel.Ingen synlig distorsion får förekomma från någon vinkel.
 • Alla boetter ska finisheras spegelblanka. Boetter måste vara unika.
Se alla artiklar från Klockmaster Stockholm

TIPS OCH NYHETER FRÅN KLOCKMASTER STOCKHOLM

Inga artiklar hittades

Klockor för alla tillfällen
Klockmaster Fältöversten Stockholm ligger i gallerian Fältöversten vid Karlaplan. Vi har auktoriserad serviceverkstad. Vi utför batteribyten med tryckprovning på de flesta märken.

NYHETSBREV

FÖLJ OSS

Copyright © 2023 Watchmarket AB och Klockmaster Stockholm  |  Sitemap |  Cookies

Powered by Sitesmart